SOM MAR, associació de salut integral de les persones i preservació del mar som una associació sense ànim de lucre amb seu a Llancà.
Ens hem constituït com a entitat associativa, amb la voluntat de preservar la salut del mar i del litoral i de generar iniciatives que permetin desenvolupar una major responsabilitat ecològica i social.
Per tal que la relació respectuosa i profunda amb el mar i el litoral siguin preses amb la importància deguda, volem facilitar el reconeixement del seu gran valor tangible i intangible.
La finalitat de l’associació és la sensibilització envers el mar com a ésser viu i espai natural sagrat, en aquests moments molt malmès, i que és essencial per a la nostra salut integral.
En aquest sentit l’associació es proposa com a gran objectiu la protecció i recuperació d’un estat òptim de salut del nostre Mediterrani i el nostre litoral.
Àmbit d'acció
El nostre àmbit inicial d’acció és l’Albera Marítima, als municipis de Llançà, Colera i Portbou. Amb la intenció d’esdevenir un model a estendre a la Costa Brava Nord, per sobre el cap de Creus (la Mar d’Amunt), d’altres punts de la Costa Brava i del conjunt del litoral català, fins a poder fer xarxa amb tota la conca Mediterrània.
Aquest model de protecció i recuperació del mar inclou:
Model turístic: anar cap a un model turístic de qualitat que minimitzi la petjada ecològica, fomentant la creació d’una oferta turística que contribueixi a transmetre el valor profund del mar i de la costa que es defensa des de l’associació.
Model de preservació: promovent, per un banda, la protecció i conservació del patrimoni natural de la zona litoral de l’Albera, i, de l’altra, fomentant un turisme més sostenible i conscient, on la relació entre la salut i el mar sigui també un eix vertebrador.
Model d’ús lúdic-esportiu de les nostres platges i del litoral: implicar els usuaris i les empreses en una relació respectuosa amb l’entorn.
Model de salut integral: recuperar el mar i el litoral com a espai per a la salut integral de la humanitat (físic, mental, emocional i espiritual).
Model de cooperació en xarxa: unir forces amb altres entitats, territoris, professionals i persones que estiguin ja emprenent accions per custodiar la mar.
Aspirem, doncs, a recuperar la relació pregona amb la natura i restablir una relació d’estima, amor i respecte amb la mar i les aigües del món, desenvolupant una nova consciència marina.